Gerrit Jan Baan en Pina Baan-Koster vierden maandag 6 mei hun 60-jarig huwelijksfeest.
Gerrit Jan Baan en Pina Baan-Koster vierden maandag 6 mei hun 60-jarig huwelijksfeest.

Gerrit Jan en Pina Baan 60 jaar getrouwd

Human Interest

RIJSSEN - Op de vraag waar Gerrit Jan Baan (83) en Pina Baan-Koster (81) uit Rijssen elkaar destijds ontmoet hebben, begint Gerrit Jan te lachen. “Dat heb je vast al vaker opgeschreven bij andere echtparen, namelijk in de Grotestraat waar iedereen altijd heen en weer liep en je op een geven moment wel iemand tegenkwam die je er leuk uit vond zien, met elkaar in gesprek kwam en tja, in ons geval werd het wel wat dus.” Pina voegt eraan toe: “Het was bij supermarkt Ter Horst in de Grotestraat en het klikte eigenlijk wel meteen. Ik was een vrij donker type en daar hield hij volgens mij wel van”, gniffelt ze.

Op maandag 6 mei vierden zij hun 60-jarig huwelijk. Vrij kleinschalig met hun kinderen, kleinkinderen en kennissen in de kantine van motorclub ’n Tuf. In de ochtend kwam burgemeester Jurgen van Houdt hen namens de gemeente Rijssen-Holten de felicitaties brengen aan huis. 

Gerrit Jan is geboren en getogen in Zuna (gemeente Wierden) en Pina komt uit Rijssen. Beiden groeiden op in een groot gezin waarbij Gerrit Jan de oudste zoon was van zes jongens en Pina het tweede kind van vier jongens en vier meisjes. Na vijf jaar verkering trouwden ze. Het feest werd gevierd op de deel bij het ouderlijk huis van Gerrit Jan en zij gingen ook wonen op deze plek in Zuna. “Zo mooi buitenaf, heerlijk. We hadden vroeger geen boerderij want mijn vader was fabrieksarbeider maar ik ben dus wel opgegroeid in het buitengebied.” Pina kon zich ook prima schikken in het buitengebied, toch wel nabij Rijssen. 

Ze woonden daar ruim vijftig jaar en verhuisden ruim negen jaar geleden naar een gelijkvloers appartement in Rijssen. “Het werk in en rondom het huis werd ons teveel en zelf kon ik ook steeds slechter lopen vanwege reumatische klachten. Ik loop nu meestal met de rollator en het is hier gerieflijk wonen.”

Familie

Het echtpaar kreeg twee zoons en een dochter en zij hebben inmiddels zeven kleinkinderen van wie er twee een relatie hebben. Na het trouwen moest de vrouw doorgaans stoppen met werken maar Pina werkte toch nog een tijdje door. “Dat was bij een confectiefabriek in Wierden waar ik blouses naaide en ik werd dagelijks met meerdere vrouwen opgehaald met een bus en ook weer thuisgebracht. Ik vond dit werk best fijn om te doen.” Gerrit Jan werkte jarenlang in de groente- en fruitverkoop voor onder meer ziekenhuizen en zorginstellingen. “We gingen met name ook naar de Betuwe om allemaal kersen en aardbeien in te slaan. Fijn werk maar lichamelijk wel zwaar. En ik was veel op weg en weinig thuis. Rond mijn vijftigste moest ik hiermee stoppen vanwege gezondheidsredenen. Daarna heb ik mijn broer, die een autobedrijf heeft, nog geregeld geholpen met auto’s naar klanten brengen. Daar zaten regelmatig ook BN’ers bij, dat maakte het wel extra leuk.”

Vakantie

Als gezin gingen zij vroeger in de zomer regelmatig op vakantie naar Spanje. “Kennissen van ons hadden daar een huisje. Veertig jaar geleden waren we met z’n tweetjes al eens in Egypte geweest. Wel in het najaar omdat het in de zomer veel te warm was”, vertelt Gerrit Jan. Maar ook werden veel plekjes in eigen land bezocht. Gerrit Jan en Pina blijven nu wat dichter bij huis maar vermaken zich elke dag prima met elkaar. “Dankbaar dat we elkaar nog hebben. Door de jaren heen heb je zowel voorspoed als tegenspoed.”

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 6 uur geleden
Afbeelding
Kids Challenge op het BikePark gisteren
Stichting Parkgebouw Rijssen krijgt 7.712 euro subsidie uit het Cultuurbudget.
Subsidie uit Cultuurbudget voor vijf organisaties 18 mei, 09:47
Afbeelding
Teams De Waerdenborch houden benefietavond 17 mei, 18:36
Verliepen de Oranjedagen overdag zeer goed. 's Avonds maakten sommige jongeren er een potje van door overmatig alcohol- en drugsgebruik.
Buitensporig alcohol- en drugsgebruik 17 mei, 11:35
Kom van alles te weten over uilen en muizen.
Kom uilenballen uitpluizen in het Natuurmuseum 17 mei, 08:40
Welk koppel waar mag vissen wordt voor de wedstrijd door loting bepaald.
Ons Vermaak houdt koppelwedstrijd 16 mei, 18:18
De bibliotheek heeft ook veel boeken met extra grote letters.
De Bibliotheek is er voor iedereen en zeker ook voor ouderen 16 mei, 12:12