Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten. Foto: Peter Bulthuis

‘Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?’

Onderwijs

RIJSSEN - Zenuwachtig staan de leerlingen van groep zeven van de Willem Alexanderschool klaar bij het Parkgebouw. Van VVN Rijssen-Holten krijgen ze allemaal een oranje hesje uitgereikt met een duidelijk nummer erop. “Met dat nummer kunnen ze bij de posten zien wie je bent”, krijgen de leerlingen mee als uitleg. Ook een bordje met een pijl wordt aan de deelnemers getoond, want deze geven onderweg de route aan. 

“Jongens en meisjes, een belangrijke dag vandaag en gelukkig hebben we het zonnetje erbij”, zegt wethouder René de Koff tijdens de start op maandagmiddag 25 maart. “Zijn jullie een beetje zenuwachtig?”, vraagt hij, terwijl er vele ja’s klinken. “Oh, allemaal!” Zelfs een juffrouw steekt de vinger omhoog. “Maar volgens mij hebben jullie van tevoren al flink geoefend en gaat het vast goedkomen.”

Op de vraag wie er allemaal een mobiele telefoon heeft, steken ook velen de vinger omhoog. “Waar ik me wel zorgen om maak”, benadrukt hij. “Vanochtend toen ik van mijn eigen huis richting gemeentehuis reed, kwam ik als eerste een jongen op de fiets tegen. Die ging naar school en had zijn telefoon voor zijn neus. Hij keek alleen maar recht vooruit op z’n telefoon. Hij zag niet eens dat ik er met de auto aan kwam. Dus, ik hoop dat jullie je telefoon wegstoppen tijdens het fietsen.” Zijn boodschap: “Laat je niet afleiden vandaag! Kijk goed om je heen.” 


Voordat er gestart mocht worden, werden eerst alle fietsen gecontroleerd op mankementen. Sommigen kregen het advies mee naar huis om toch bepaalde onderdelen na te laten kijken. - Peter Bulthuis

Een van de leerlingen mocht de wethouder meehelpen bij het hijsen van de VVN-vlag als startsein voor het examen. Daarna werden alle fietsen gecontroleerd en mochten de leerlingen in een rij klaar gaan staan. Een voor een gingen ze van start en werden ze uitgezwaaid. 

Volgens Joanne ten Bolscher van VVN Rijssen-Holten doen er dit jaar zo’n vijftig leerlingen minder mee dan vorig jaar. “Toen waren het er dik vierhonderd. Nu zijn het er 352.” Het gaat om leerlingen van groep zeven van de Rijssense basisscholen. Verdeeld over drie dagen. “Op de route zijn vijftien posten waar leerkrachten, ouders, opa’s en oma’s noteren hoe de deelnemers fietsen”, legt Joanne uit. Om te voorkomen dat er uiteindelijk heel veel zakken, wordt per post hoogstens één fout per leerling genoteerd. “Tot nu toe is iedereen geslaagd!” Op dat moment moet er op woensdag nog worden gereden. 


Met een applaus werd iedere deelnemer succes gewenst tijdens het verkeersexamen. Een voor een mochten ze starten vanaf het Parkgebouw om na een ronde door Rijssen weer bij het Parkgebouw terug te komen. - Peter Bulthuis

Vóór het praktijkexamen hebben alle deelnemers eerst het theorie-examen gedaan. “Hier zaten best pittige vragen bij”, benadrukt Joanne. Van de 25 vragen mogen er uiteindelijk negen fout zijn. “Er waren er flink wat die een herexamen moesten doen. Daarnaast wordt het nog spannend of er 0-fouters zijn.” Leerlingen die zowel theorie als praktijk zonder fouten hebben gehaald. Zij worden later in het zonnetje gezet in het gemeentehuis. 

Maar aan het eind van de praktijkrit werd iedereen bij het Parkgebouw in het zonnetje gezet met een glaasje drinken, iets lekkers en een sleutelhanger van VVN. Daarnaast kunnen leerkrachten op school nog verkeersdiploma’s uitdelen als herinnering.


Nog even met z’n allen op de foto met de wethouder. Om daarna echt van start te gaan met het verkeersexamen. Fatbikes waren overigens niet welkom tijdens het examen. Deze gaan te hard en zijn te gevaarlijk, volgens VVN. - Peter Bulthuis

Afbeelding
Dikke Banden Race in tuin van Parkgebouw 1 uur geleden
Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 19 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 gisteren
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 26 apr, 10:16
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 26 apr, 10:00
Afbeelding
De Nationale Molendag 26 apr, 08:17
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11