Het volledige peloton op weg naar Bornerbroek (foto: Coen van Hoevelaak).
Het volledige peloton op weg naar Bornerbroek (foto: Coen van Hoevelaak). Foto: Coen van Hoevelaak

Ronde van Overijssel een spektakel

Sport

REGIO - Declan Trezise is de winnaar van de 70e Ronde van Overijssel. De 21-jarige Australiër won in een eindsprint nipt voor de Israëliër Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. Voor de laatste betekende het geen derde overwinning op rij. De Ronde van Overijssel leeft in Twente en de plaatsen die worden aangedaan. Een dag meerijden in de persauto is ook een belevenis op zich. 

De ontvangst in de persruimte is een goed begin van de dag. Chauffeur Ivo Weierink, is in het dagelijks leven banketbakker en heeft een doos gebak meegebracht. Nadat ervan is genuttigd en de benodigde wedstrijd info is gekregen van pers coördinator Enno de Boer is het tijd om te vertrekken. In de eerste persauto zitten naast chauffeur Ivo ook Maarten Schoon en Roy Schriemer. Beiden doorgewinterde wielerjournalisten en zelf ook gefietst net als chauffeur Ivo, alhoewel Roy zijn rol daarin nuanceert. Roy is een ‘wandelende wielerencyclopedie’. Hij volgt al zijn hele journalistieke leven het wielrennen en voor alle feitjes te raadplegen. 

Op weg in de auto rijdt de eerste persauto voor het peloton uit. Het is allemaal strak georganiseerd. Tientallen vrijwilligers, motoragenten en begeleiders zorgen er steeds voor dat de (zij)wegen zijn afgesloten wanneer de renners passeren en vrij zijn van verkeer. En het is overal druk, de Ronde leeft en onze persauto moet zorgen om voor de karavaan te blijven. Bij de eerste stop langs de kant van de weg is het peloton nog één groep. Nadat deze is gepasseerd zit de auto achter de groep en wordt een stuk van het parcours afgesneden. Ivo en Maarten weten alle weggetjes die naar de volgende stop gaan en die is op de Tankenberg. Een gemeen klimmetje waar veel publiek staat. 

Inmiddels is via de tourradio gemeld dat er twee renners op kop rijden. Max Nijhuis en Chiel Schulten. Nadat de twee zijn gepasseerd op de Tankenberg wordt doorgereden naar Hoge Hexel. Dit is de volgende stop en hier is een waar volksfeest aan de gang. “Hoge Hexel is weer opgenomen in de route door zijn enthousiaste gemeenschap”, vermeldt voorzitter Michiel Vincent. Honderden mensen, aangejaagd door een DJ die zijn set op een boerenkar heeft staan, zingen luidkeels mee met de muziek. Nog steeds zijn het de twee koplopers die onder luid gejuich passeren. Het peloton volgt ruim drie minuten later en is nog niet echt op dreef. 

Terug in de auto wordt de passage op de Lemelerberg overgeslagen en is de Holterberg de volgende stop. Het is met nog 58 kilometer niet ver meer naar de finish. Inmiddels is het peloton op stoom en de voorsprong die Chiel en Max hebben slinkt met de kilometer. Na de passage van de laatste renner wordt de weg vervolgd richting de finish in Rijssen. Via de tourradio komt de melding dat de koplopers in Markelo zijn teruggehaald door het peloton. 

Bij de finish op de Markeloseweg zijn de tribunes tot de nok toe gevuld en moeten er na ruim vier en half uur nog vier ronden door Rijssen worden gekoerst. De finish is spannend en het is na 205 kilometer fietsen Declan Trezise die in de massasprint wint voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. “This is huge”, vertelt de Australische winnaar die zijn eerste wedstrijd op Europese bodem wint. “Er stond weinig wind en ik had een goede ploeg om mij heen”, verklaart hij zijn overwinning. Tweevoudig winnaar Coen Vermeltfoort is teleurgesteld. “Ik zat ‘opgesloten’ toen ik de sprint wilde aantrekken en kwam zodoende te laat op gang”, vertelt Coen. De smaakmakers van de wedstrijd Chiel Schulten en Max Nijhuis staan niet met lege handen. Chiel wordt beloond met de winst in het tussenklassement en uitgeroepen tot strijdlustigste renner. Max Nijhuis schreef de ‘Stad van de Ronde sprint’ in Oldenzaal op zijn naam. Zo komt er een einde aan een goed georganiseerde en sportieve dag wielrennen. Nu uitkijken naar de 71e editie. 

Finish op met Declan Trezise (l) en Oded Kogut. (Foto: Coen van Hoevelaak)
De koplopers Max Nijhuis (voor) en Chiel Schulten op de Tankenberg.
Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 mei, 12:41
Afbeelding
Kids Challenge op het BikePark 18 mei, 17:49
Stichting Parkgebouw Rijssen krijgt 7.712 euro subsidie uit het Cultuurbudget.
Subsidie uit Cultuurbudget voor vijf organisaties 18 mei, 09:47
Afbeelding
Teams De Waerdenborch houden benefietavond 17 mei, 18:36
Verliepen de Oranjedagen overdag zeer goed. 's Avonds maakten sommige jongeren er een potje van door overmatig alcohol- en drugsgebruik.
Buitensporig alcohol- en drugsgebruik 17 mei, 11:35
Kom van alles te weten over uilen en muizen.
Kom uilenballen uitpluizen in het Natuurmuseum 17 mei, 08:40
Welk koppel waar mag vissen wordt voor de wedstrijd door loting bepaald.
Ons Vermaak houdt koppelwedstrijd 16 mei, 18:18
De bibliotheek heeft ook veel boeken met extra grote letters.
De Bibliotheek is er voor iedereen en zeker ook voor ouderen 16 mei, 12:12