RIJSSEN - Links het Wolhuis en rechts de ervaringscabine van het Textiel Festival Twente voor de Oosterhof, te zien op de nog komende zomermuseumdagen.
RIJSSEN - Links het Wolhuis en rechts de ervaringscabine van het Textiel Festival Twente voor de Oosterhof, te zien op de nog komende zomermuseumdagen. Foto: Jan Joost

Zomermuseumdagen op de Oosterhof

Algemeen

RIJSSEN - Afgelopen woensdag was het thema folklore en de twee resterende zomermuseumdagen staan in teken van de nostalgische kinderspelen (18 augustus) en woensdag 25 augustus is een brandweerdag. De zomermuseumdagen starten om 11 uur en zijn om 16 uur afgelopen.

Als extra attracties voor de kinderen is ook steeds een springkussen aanwezig en een reuzensjoelbak. Op het terras van het brandweermuseum staat ook het Wolhuis van het Textiel Festival Twente, een samenwerkingsproject van acht Twentse musea op het gebied van de Twentse textielindustrie.

Ervaringscabine

Daarnaast is ook de zogenaamde Ervaringscabine van het Textiel Festival Twente aanwezig. In de ervaringscabine kunnen belangstellenden aan den lijve ervaren onder welke barre omstandigheden vroeger gewerkt moest worden in de textielindustrie. Mensen die dat durven, merken iets van de benauwende, vochtige atmosfeer in de stoffige productiehallen én het lawaai.

Frustratie

Probleem daarbij was dat de arbeiders en arbeidsters ook nog met elkaar moesten communiceren om het productieproces gaande te houden. Weefgetouwen stopten omdat de draad brak of een andere storing moest worden opgelost. De frustratie die dat met zich meebrengt wordt op levensechte wijze nagebootst.

Gratis film

Op 18 augustus kunnen de kinderen ook kinderspelen doen van vroeger. Er zijn stelten, er is een historische loopfiets. Daarnaast is er een doorlopende filmvoorstelling voor de kinderen in het Koffiehook van het brandweermuseum. In het auditorium van het Koetshuis verzorgt de filmwerkgroep van 11 tot 16 uur gratis voorstellingen. Onder het genot van een kop koffie kunnen volwassenen daar even tot rust komen en genieten van mooie beelden. Het buitengebeuren én de filmvoorstellingen zijn gratis. Zelfs kan er een gratis rit met de brandweerwagen worden gemaakt. Uiteraard is ook het Rijssens Museum en het brandweermuseum geopend. Vrienden van deze Rijssense Musea en museumkaarthouders kunnen er gratis in. Voor gasten gelden de normale toegangstarieven die op de website van het museum zijn te vinden www.rijssensmuseum.nl 

Brandweerdag

Op 25 augustus is de traditionele jaarlijkse brandweerdag. Dan is de Brandweer Twente aanwezig met een brandweerspringkussen en een demonstratiecontainer. Brandweerlieden geven tekst en uitleg over het voorkomen en doven van branden binnenshuis. Dat gebeurt door het verzorgen van spectaculaire demonstraties. 

Afstand

Het Rijssens Museum is bijzonder blij dat de zomermuseumdagen weer doorgang kunnen vinden. Wel worden zowel binnenshuis als bij het buitengebeuren de veiligheidsvoorschriften in acht genomen. Overal is anderhalve meter afstand verplicht en door de musea geldt een verplichte looproute.  

Plaatjes-album

Wie zijn historische Jumbo-plaatjesalbum nog compleet wil maken, kan daarvoor terecht op het Rijssens Museum. Vraag naar Gerrit ten Wolthuis. Hij beschikt over een groot restant aan historische foto’s. Ook zijn er er nog enkele complete series beschikbaar. Wie nog lege plekken in zijn album heeft is van harte welkom.

Word museumvriend

Wie vriend wordt van de Rijssense Musea voor minimaal 25 euro per jaar heeft gratis toegang tot deze musea en krijgt korting bij extra activiteiten. Daarnaast ontvangen vrienden vier keer per jaar het museummagazine Havezate Kroniek: vrienden@rijssensmuseum.nl

Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 3 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 5 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 6 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 7 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 20 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 21 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 25 apr, 12:20