RIJSSEN - Koeien in het natuurgebied Elsenerbeek dat wordt bedreigd door nieuw industrieterrein.
RIJSSEN - Koeien in het natuurgebied Elsenerbeek dat wordt bedreigd door nieuw industrieterrein. Foto: Gert-Jan Geerling

Mening publiek over Elsenerbeek

Algemeen

RIJSSEN - Het comité Geen Industrie in het natuurgebied Elsenerbeek roept mensen op hun mening te geven over de mogelijke komst van bedrijven naar het Elsenerbeekgebied.

Wie de actievoerders voor het behoud van het natuurgebied wil steunen, wordt verzocht dit kenbaar te maken in een mail en die te sturen naar: geenindustrieelsenerbeek@gmail.com Volgens comitélid Gert-Jan Geerling hebben bijna 2000 mensen een handtekening geplaatst als protest tegen de dreigende ondergang van het kwetsbare natuurgebied. “Daar zijn we bijzonder blij mee en dat doet ons goed. Maar we hebben gemerkt dat er ook mensen zijn die met woorden onze actie willen ondersteunen. Die mensen roepen we op hun mening te sturen naar ons e-mailadres.” Geerling zegt zo veel mogelijk mensen te willen inschakelen die de kwetsbare natuur in Elsenerbeek een warm hart toedraagt. “We hopen dat onze medestanders met een goed verhaal ook andere mensen ervan overtuigen dat kwetsbare natuur niet te vervangen is en wat eenmaal weg is, nooit weer terugkomt.” 

Blijvende schade

De bezwaarmakers tegen industrieterrein in het natuurgebied van de Elsenerbeek vrezen blijvende schade door de komst van de nieuwe bedrijvigheid op die locatie. Volgens het actiecomité wordt unieke flora en fauna grote schade toegebracht door verplaatsing van deze natte natuurzone, maar het vestigen van nieuw bedrijventerrein krijgt op termijn nog verdere en grotere gevolgen voor de natuur tussen Rijssen en Holten. Het nieuwe industrieterrein zou goed aansluiten op het bestaande industrieterrein. De bewaarmakers vrezen echter dat voor de ontsluiting van het bedrijventerrein ook een rondweg richting de Holterstraatweg wordt aangelegd, zodat de natuur tussen Rijssen en Holten nóg grotere schade zal oplopen.

Opraken

De beschikbare ruimte voor bedrijven begint in Rijssen-Holten op te raken, zodat het gemeentebestuur een zoektocht is begonnen naar ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen. Omdat de verwachting is dat dit in het Elsenerbeekgebeid wordt gezocht, zijn daar al projectontwikkelaars bezig geweest om strategische percelen grond te te verwerven. Om dit niet verder uit de hand te laten lopen, heeft de gemeente op het betreffende gebied de wet voorkeursrecht gemeenten van kracht laten worden.

Ongerust 

Vanuit het gemeentehuis wordt steevast beweerd dat daarmee de komst van het industrieterrein in het Elsenerbeekgebied nog lang niet definitief is, maar het actiecomité is daar lang niet gerust op. Het van kracht laten worden van de voorkeursrecht op het gebied gebeurt vanzelfsprekend niet voor niets. Daarbij zijn grondeigenaren verplicht eventuele te verkopen percelen als eerste aan de gemeente aan te bieden, zodat grondeigenaren de gemeentelijke plannen niet kunnen dwarsbomen.

Anoniem

Na een discussie in de gemeenteraad, hebben B en W toegezegd de zoektocht naar nieuwe bedrijventerreinen voort te zetten en daarbij alle alternatieven elders in de gemeente mee te nemen. Ook zullen gesprekken worden gevoerd met ondernemers om hun toekomstwensen te inventariseren. Met welke ondernemers gepraat wordt, blijft anoniem, omdat ondernemers anders hun wensen niet kenbaar zullen maken.

Afbeelding
De Nationale Molendag 1 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 13 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 19 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 21 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 22 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00