Sam Harink en Ivo Lubbers slaagden voor het praktijkexamen niveau 1. Ivo gaat door naar de landelijke lasfinales op dinsdag 12 maart bij MBO Vakschool de Smeot in Hengelo.
Sam Harink en Ivo Lubbers slaagden voor het praktijkexamen niveau 1. Ivo gaat door naar de landelijke lasfinales op dinsdag 12 maart bij MBO Vakschool de Smeot in Hengelo.

Ivo gaat voor winst tijdens lasfinales

Onderwijs

RIJSSEN - Er komt een nieuwe lasfinale voor VMBO’ers bij de Smeot in Hengelo. Ivo Lubbers (16) uit Wierden is een van de deelnemers. “Hij is zeer fanatiek en wilde niet alleen zijn praktijkdiploma halen maar ook meedoen aan de finale”, vertelt Wim van de Merwe. “Tijdens de regiowedstrijden in Groningen stak hij er met kop en schouders bovenuit. Hij eindigde met vijf achten en een negen. Echt top!”

Van de 22 MAG-lassers werd hij dan ook eerste. Met zijn praktijkdiploma op zak, gaat Ivo dinsdag 12 maart naar de landelijke finale. Als leerling van Reggesteyn loopt hij stage bij Van den Brink Staalbouw en krijgt les in het MAG-lassen van Wim.

Waren er eerder wel landelijke finales voor VMBO-lassers. De laatste jaren verwaterde dit al snel. “Vanaf 2003 waren er wel finales voor het VMBO. Die heb ik toen opgezet bij Reggesteyn samen met het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek)”, geeft Wim aan. 

De laatste jaren bleef het alleen bij de regiowedstrijden. En dat vond Wim erg jammer en kaartte het aan. “Waarom zijn er geen finales meer voor het VMBO?”, vroeg hij. “Wanneer zouden die dan moeten worden gehouden?’, kreeg hij als antwoord terug. Voor het MBO zijn ze al drie dagen druk met finalewedstrijden. “Ik zit er toch al drie dagen voor de MBO’ers. Doe het dan een dag van tevoren”, zei Wim. Zo werd ervoor gekozen om deze toch ook voor het VMBO weer te gaan houden. Uit heel Nederland komen de finalisten van de vijf regio’s bij elkaar om de strijd aan te gaan. Ivo vertegenwoordigt regio noord. 

Ook al eindigde hij met hoge cijfers in Groningen. Zijn kansen inschatten in Hengelo vindt hij moeilijk. “Ik heb vanavond voor de eerste keer weer geoefend”, geeft hij aan. Daarnaast blijft het uiteraard afwachten wie zijn tegenstanders zullen zijn. Ook weet hij nog niet wat hem te wachten staat. “Als het goed is, krijg ik morgen een mailtje met instructies.” Hierin staat in welke lasposities Ivo moet lassen en de plaatdiktes van het te maken werkstuk. Hij oefent daarom nu ook in verschillende plaatdiktes. “Dat maakt het niet makkelijker.” Maar dat weerhoudt hem niet om voor de volle winst te gaan. “Als ik iets wil, dan ga ik ervoor!”

lassen, werkstuk, kampioenschap
Het werkstuk van Ivo Lubbers tijdens de regiofinale in Groningen. “Een poppetje, gemaakt met verschillende lastechnieken.”

Maar voordat het zover is, gaat hij nog fanatiek oefenen bij Van den Brink. “Niet thuis”, want daar heeft hij geen lasapparatuur staan. “Ik heb in Groningen wel een laskap gewonnen, maar eigenlijk kan ik daar nog niet zoveel mee”, lacht hij. Toch wil hij waarschijnlijk wel verder met staal en hoopt hij na Reggesteyn door te kunnen stromen naar de MBO Vakschool Smeot. 

Lassen had niet gelijk zijn interesse. “Het is begonnen als keuzevak”, geeft Ivo aan. “Ik volg de opleiding Mobiliteit en Transport op Reggesteyn.” Hij koos voor booglassen “En dat vond ik wel leuk.”

Ivo is stage gaan lopen bij Van den Brink Staalbouw. Hier volgde hij een lascursus onder leiding van Wim. 

“Bij Reggesteyn geven ze wel les in lassen, maar dat is minimaal”, weet de docent. Wie stage loopt bij Van den Brink krijgt daarom de kans om ‘s avonds bij hem een cursus te volgen en bij de regiofinales een praktijkdiploma lassen te behalen. “Want dat kan op school niet meer.” Terwijl er best animo voor is. “Ik kan wel drie avonden per week vullen met lassen!”

De kans dat Ivo gaat winnen tijdens de finale schat Wim best groot in. “Die jongen is gewoon hartstikke bedreven. Hij traint al sinds november en nu voor de finales. Hij heeft maar één doel en dat is winnen”, zegt Wim. “Hij heeft inzicht en ziet ook heel goed wat er moet gebeuren met lassen.” In Hengelo neemt hij het op tegen vier andere MAG-lassers. Ook zijn er nog vier deelnemers voor de finale TIG-lassen.

De bibliotheek heeft ook veel boeken met extra grote letters.
De Bibliotheek is er voor iedereen en zeker ook voor ouderen 4 uur geleden
Ben Beens
Laat geluid van SGP niet verloren gaan 6 uur geleden
Afbeelding
'Uit liefde gemaakt' zoekt creatieve vrijwilligers 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 8 uur geleden
Afbeelding
Standplaats weer schoon achterlaten 20 uur geleden
Afbeelding
Column: Goede voetstand is de basis om goed te bewegen 22 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's gisteren
Her en der wordt nog gewerkt om de buitenkant van zwembad De Koerbelt klaar te krijgen. Zodat binnen enkele weken het buitenbad open kan.
Laatste hand aan zwembad Koerbelt 15 mei, 12:14