Afbeelding

Nieuw hal voor Rijssens Leemspoor op de Koerbelt

Algemeen

RIJSSEN - De spanten voor de nieuwe hal van het Rijssens Leemspoor op de Koerbelt zijn geplaatst.

De nieuwe materieelhal verrijst op het perceel tussen de Joodse begraafplaats en de voormalige blokhut van Scouting Niej Begin. Het Rijssens Leemspoor kampt al geruime tijd met een nijpend ruimtegebrek. Voor al het rijdend materieel is geen plaats meer in de hal aan de Markeloseweg die in 1999 werd gebouwd. Het overgrote deel van het materieel staat buiten in weer en wind, wat de kwaliteit ervan in razend tempo af doet nemen.

De Stichting Rijssens Leemspoor is opgericht in 1988, met als eerste doel het behoud van de kennis van het historische leemtransport vanuit de leemputten naar de verschillende steenfabrieken die Rijssen vroeger rijk was. Daar werden de stenen gebakken die de aannemers uit bouwstad Rijssen nodig had voor hun activiteiten in en tot ver buiten Rijssen.

De doelstelling van de Stichting Rijssens Leemspoor is intussen breder geworden, namelijk zo veel mogelijk laten zien van alles wat met het smalspoor te maken heeft. Naast het transport van leem in de bekende kipkarren werd ook turf vervoerd in bolsterwagens. Ook het leger maakte gebruik van smalspoormaterieel en ook in kolenmijnen zorgen smalspoortreinen voor het verplaatsen van de gewonnen steenkool. Van al deze historische takken van sport zijn smalspoorwagens aanwezig inclusief bijbehorende locomotieven. Ook werden smalspoorwagens gebruikt voor personenvervoer. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel de rijtuigen van pretpark Walibi. Ook de laatste trein van het Dolfinarium in Harderwijk is in Rijssen te vinden. Ooit werd daar personenvervoer gestart met de ponytram van de bekende smalspoorman Johan Monteberg uit Joppe.

Met hulp van de gemeente Rijssen-Holten is een oplossing gevonden toen enkele jaren geleden de voormalige locatie van Scouting Niej Begin aan de Arend Baanstraat vrijkwam. Na de nodige wettelijke procedures voor bestemmingsplan en bouwvergunning kon hier afgelopen april gestart worden met de bouw van een museumstalling. Een hal met een oppervlakte van een kleine 500 vierkante meter wordt door de vrijwilligers hier gebouwd. Met hulp van sponsoren en subsidiegevers als het Cultuurfonds en Leader en de tomeloze inzet van de vrijwilligers verrijst hier een stalling met de uitstraling van een oude treinenloods. Een aanmerkelijk deel van de financiering is rond. Aanvullende financiering en sponsoring wordt nog steeds gezocht.

Beleving
In de nieuwe loods worden ook de diverse smalspoorgebruiken getoond door het opstellen van de treinen èn door het gebruik van informatieborden en ledschermen. De hal wordt zodanig ingericht dat dat alle facetten van het smalspoor kunnen worden beleefd. De bezoekers worden vanaf het station aan de Markeloseweg naar de Arend Baanstraat gebracht waar de nieuwe stalling bezocht kan worden wat een aanzienlijke verbreding en verdieping is van het aanbod van de Stichting Rijssens Leemspoor . Op dit moment rijdt de stichting van april tot eind oktober elke zaterdag en in de reguliere vakanties wordt ook op doordeweekse dagen gereden. Informatie over de rijtijden is te vinden op www.leemspoor.nl.

De Pelmolen in Rijssen en molen De Hegeman in Dijkerhoek zijn te bezichtigen tijdens de Nationale Molendag op 11 mei.
Kom genieten van hoe molens werken 35 minuten geleden
Gerrit Jan Baan en Pina Baan-Koster vierden maandag 6 mei hun 60-jarig huwelijksfeest.
Gerrit Jan en Pina Baan 60 jaar getrouwd 6 uur geleden
De finale-avond vindt plaats op vrijdag 21 juni.
Rijssen maakt zich op voor het Bedrijfsvoetbaltoernooi gisteren
Afbeelding
Ganzenmarkt, Kerkpleinmarkt en Kinderrommelmarkt in Enter 7 mei, 14:05
Afbeelding
Futsallers Excelsior'31 sluiten seizoen af met remise 7 mei, 12:04
Het dak is dicht en dus kan er in het smalspoormuseum doorgewerkt worden.
Bouw van museum vordert gestaag 4 mei, 17:25
Afbeelding
Declan Trezise is de winnaar van de ronde van Overijssel 2024 4 mei, 17:05
SeniorWeb Ambassadeurs 2016
Workshop over het maken van een online reisdagboek 4 mei, 12:35