Frits Spits komt naar Rijssen en doet nog een keer de poplimerick, maar dan over West Side Story. (Foto: Patrick Sternfeld)
Frits Spits komt naar Rijssen en doet nog een keer de poplimerick, maar dan over West Side Story. (Foto: Patrick Sternfeld)

Frits Spits geeft een lezing in Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - Radiomaker Frits Spits komt maandag 5 september naar Rijssen voor een lezing in het Koetshuis van Kasteel de Oosterhof. De lezing van de presentator van het populaire radioprogramma de Taalstaat begint om 20.00 uur. De organisatie van deze avond is in handen van het Rijssens Museum in samenwerking met de Bibliotheek van Rijssen-Holten.

Frits Spits vertelt op 5 september over zijn laatste boek Mijn West Side Story. Daarin komt het leven en werk van componist Leonard Bernstein, die de musical West Side Story maakte,  aan de orde. Verder gaat het over de muziekvoorkeuren van Spits, zijn huidige programma de Taalstaat op zaterdagmorgen en ook eerdere programma’s waarmee hij zijn carrière begon zoals de legendarische Avondspits, het NOS-radioprogramma dat hij dagelijks maakte tussen 18.00 en 19.00 uur. Dat toen nog onvoordelige radio-uur nam hij over van de populaire diskjockey Joost den Draaier (Willem van Kooten).

Historie & Literatuur

Volgens een woordvoerder van het Rijssens Museum komen verschillende zaken bij elkaar in de persoon van Frits Spits. “Hij heeft vele prijzen gewonnen en letterlijk radiogeschiedenis geschreven met zijn programma’s. Dat is voor mensen met historische interesse van belang. Maar hij is steeds in staat gebleken zich te vernieuwen en met zijn tijd meegegaan. Hij heeft daar boeken over geschreven en dat is voor het bibliotheekpubliek weer bijzonder mooi.” Vanuit de bibliotheekmedewerkers kwam het idee om het publiek op te roepen een poplimerick te laten schrijven.

Poplimerick

Dat is besproken met Frits Spits en hij vond het een goed idee. De poplimerick moet dan wel gaan over de musical West Side Story of over nummers uit de musical, omdat hij daar zijn laatste boek over geschreven heeft. De poplimerick was destijds een vast onderdeel in de Avondspits. Luisteraars konden door het schrijven van een poplimerick een nummer aanvragen. In de poplimerick moest de naam van een artiest, groep of nummer verwerkt worden. Spits heeft zelf een voorbeeld geschreven:

Boris Johnson, de afgetreden clowneske Tory
kwam niet verder dan verdraaid, wat een onrecht is dit verdorie
hij huilde tranen met tuiten
wandelde spierpijn in zijn kuiten
en troostte zichzelf met muziek uit de West Side Story

Reserveren voor de avond kan via de website van de bibliotheek www.bibliotheekrijssenholten.nl met behulp van de reserveerknop. 

De entree voor deze lezing bedraagt 7,50 euro. Vrienden van het museum en leden van de bibliotheek betalen 5,- euro, inclusief twee keer koffie/thee met iets erbij. De mooiste poplimerick zal worden voorgelezen en er zit een prijs aan vast die dezelfde avond door Frits Spits zal worden uitgereikt.   

De Readshop is aanwezig met boeken. Frits Spits is bereid te signeren.  

Afbeelding
Column: Cirkel 16 uur geleden
Afbeelding
'Wanneer ben je eigenlijk een held?' 18 uur geleden
Het volledige peloton op weg naar Bornerbroek (foto: Coen van Hoevelaak).
Ronde van Overijssel een spektakel 9 mei, 19:50
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 9 mei, 08:00
De Pelmolen in Rijssen en molen De Hegeman in Dijkerhoek zijn te bezichtigen tijdens de Nationale Molendag op 11 mei.
Kom genieten van hoe molens werken POLL 8 mei, 17:47
Gerrit Jan Baan en Pina Baan-Koster vierden maandag 6 mei hun 60-jarig huwelijksfeest.
Gerrit Jan en Pina Baan 60 jaar getrouwd 8 mei, 11:42
De finale-avond vindt plaats op vrijdag 21 juni.
Rijssen maakt zich op voor het Bedrijfsvoetbaltoernooi 7 mei, 18:13
Afbeelding
Ganzenmarkt, Kerkpleinmarkt en Kinderrommelmarkt in Enter 7 mei, 14:05